V. NOVOTNÝ: Moji protikandidáti na predsedu SDKÚ-DS začínajú byť zo mňa nervózni

14.05.2012 Košice

Košice 14. mája (TASR) – Kandidatúru na post predsedu SDKÚ-DS berie poslanec NR SR Viliam Novotný vážne a pred novinármi dnes v Košiciach poprel, že by sa tesne pred voľbou šéfa strany v sobotu 19. mája mal kandidatúry vzdať.

„Moja podpora zo dňa na deň rastie a moji protikandidáti začínajú byť zo mňa pomerne nervózni,“ povedal Novotný. Zároveň pripustil, že nedokáže presne odhadnúť, akú silu by jeho podpora mohla mať v počte zúčastnených delegátov na sneme SDKÚ-DS. „Bratislavský kraj podporuje Luciu Žitňanskú, Košický kraj mňa a ostatné kraje čakajú a nechávajú to na odporúčania miestnych zväzov, alebo rozhodnutie delegátov,“ spresnil. To, že média za favoritov považujú Žitňanskú a Pavla Freša považuje Novotný za prirodzené, pretože Žitňanská je dvojnásobná ministerka a Frešo predseda Bratislavského samosprávneho kraja. „V porovnaní s nimi som možno mediálne menej silný kandidát,“ priznal.

Novotný vyhlásil, že väčšina členov strany bola v ostatných dvoch – troch rokoch odtlačená z rozhodovania v politike, ale teraz je šanca, aby sa táto situácia zmenila a aby sa politické rozhodnutia neprijímali kabinetným spôsobom. „Strana potrebuje nový začiatok a tento začiatok musí ísť zvnútra strany,“ doplnil s tým, že vedeniu musia najskôr uveriť členovia strany a musia sa dostať z pocitu rezignácie opäť k aktivite.

Prehlásil tiež, že je nevyhnutné aby sa okamžite po zvolení nového predsedu prestali ľudia vnútri strany deliť na podporovateľov jednotlivých kandidátov a aby sa SDKÚ-DS stala tímovou stranou. „V prípade, že by som vo voľbách neuspel, som pripravený, ak dostanem ponuku, prijať funkciu podpredsedu a rovnako by som správal aj ja,“ povedal Novotný.

Strana by mala, podľa kandidáta na predsedu, prejsť vnútornou katarziou. „Bude nutné urobiť audity, vrátane personálneho. Nemyslím si však, že by odchod Mikuláša Dzurindu strane pomohol. On tým, že sa neuchádza o žiadnu funkciu už pomohol,“ doplnil Novotný a dodal, že odchod zakladajúceho člena a človeka s členským preukazom číslo 1 by asi nebol správny krok. „My sme si vedomí toho, že bolo chybou, keď v novembri 2010 kandidoval na post predsedu strany, aj to, že v ostatných parlamentných voľbách bol volebným lídrom,“ doplnil.

Pod Novotného prípadným vedením by sa SDKÚ-DS mala stať hodnotovou a programovou alternatívou strany Smer-SD, vytvorili by sa nové moderné stanovy a nutnosťou sa ukazuje, aby opätovne dokázali osloviť frustrovaného voliča, ktorý ich naposledy opustil.
 

Vyberte región